Dünyada bir hayalet dolaşıyor: Jiu-jitsunun hayaleti! Dünyayı ele geçirir mi bilinmez ancak Türkiye’de büyüsüne gönlünü kaptıranların sayısı gün geçtikçe çoğalıyor. Peki tam olarak nedir jiu-jitsu? Spor mu, kılıcını helada unutan samurayın acil durum silahı mı, yoksa sosyal medyada bahsedildiği gibi “kıyafetleri içindeki insanlarla beraber katlama sanatı” mı? Bunun cevabını öğrenmek için gelin tarihine bir göz atalım.
1530’lu yıllarda Japonya’da doğan geleneksel jiu-jitsu, rakibe karşı savunma veya saldırı amacıyla kullanılabilen silahsız veya hafif silahlı bir yakın dövüş sistemidir. Düşmanı tutuşlar, atışlar, uzuv kilitleri, boğmalar ve vuruşlarla etkisiz hale getirmeyi hedefleyen bu sistem, 17.nci yüzyılda savaşçılara kılıç sanatını desteklemesi için öğretilmiştir. Zamanla jiu-jitsuda kullanılan çeşitli teknikler alınarak judo, karma dövüş sanatları (MMA), sambo ve elbette esas konumuz olan Brezilya jiu-jitsusu (BJJ) gelişmiştir.
1900’lerin başında sanatını dünyaya tanıtmak isteyen judonun kurucusu Kano Jigoro, 1904’te eline bavulunu verdiği öğrencilerinden Mitsuyo Maeda’yı “haydi selametle” diyerek ABD’ye gönderir. ABD, Orta ve Güney Amerika’da kitlelere tanıtım gösterileri düzenleyen Maeda, güreşçiler, boksörler ve çeşitli dövüşçülerin meydan okumalarını da kabul edip hünerlerini sergiler.
Amerika ve Avrupa kıtasını gezen Maeda, 1914’e geldiğimizde Brezilya’nın Belem kentindedir. Burada da gösteriler düzenleyip çeşitli dövüş sanatı uzmanlarıyla dövüşen Japon judocu, 1916’da Gastao Gracie ile tanışır. Bu tanışma, yepyeni bir sayfanın açılmasına vesile olur.
Gracie biraz serseri bulduğu oğlu Carlos’u disiplin kazanıp hayatına yön vermesine yardımcı olsun diye Maeda’nın yanına verir. Eti senin kemiği benim denilerek gönderildiği dojoya ilk adımını 14 yaşında atan genç Carlos, 22 yaşına geldiğinde jiu-jitsuyu meslek edinmek istediğine karar verir. Siyah kemerini hak ettikten sonra Carlos, 1925 yılında Gracie ailesinin işlettiği ilk jiu-jitsu akademisini Rio de Janeiro’da açar.
Carlos Gracie’nin burada ilk öğrencileri, kardeşleri Oswaldo, Gastao, George ve Helio olur. Carlos’tan 11 yaş küçük olan Helio, o zamanlar bir dövüşçüyü çağrıştıramayacak kadar zayıf ve çelimsiz bir çocuk. Helio, çelimsizliğinden dolayı hareketleri gerçekleştirebileceği hız veya fiziksel güçten ziyade zamanlama ve kaldıraç gücüne güvenmek zorundaydı. Helio’nun bu handikapı üzerine kafa yoran kardeşler, zamanla mücadeleyi ayakta sürdürmektense rakibi yere indirip orada domine ederek etkisiz hale getirmenin daha kolay olduğunu fark eder. Ve böylece beş kardeş, deneme yanılma yoluyla Gracie Jiu-Jitsu adını verdikleri, ancak günümüzde dünyada Brezilya Jiu-Jitsusu (BJJ) olarak tanınacak olan dövüş sanatının temelini geliştirirler!
BJJ’yi en kısa şekilde özetlemek gerekirse, üç aşamadan oluştuğunu ifade edebiliriz: Birinci aşama, rakibi yere indirmek. İkinci aşama onu yerde kontrol etmek. Üçüncü aşama ise boğma veya uzuv kırma hareketleriyle etkisiz hale getirmek veya pes ettirerek tehdidi ortadan kaldırmak.
Elbette 21.nci yüzyılda sportif BJJ’de artık kimse kimsenin kolunu bacağını kırmıyor. Sporcu kendini kötü bir pozisyonda bulduğunda elini rakibine iki kere vurarak pes ettiğini ifade eder ve böylece müsabaka sona erer.
Modern BJJ’de geleneksel Japon jiu-jitsusunda olduğu gibi vuruş yoktur. Ancak BJJ’nin kurallarına ve detaylarına bir sonraki yazımızda değiniriz.
Jiu Jitsu salonumuzu ziyaret eden üyelerimizin bizimle paylaştığı görüşleri okuyun.
Having the experience of training at 5 different gyms in Istanbul. I'll rate submission only as the best option, the instructors are young but proficient. What makes the real difference amongst others in my opinion. Is that the guys here are genuinely passionate about the sport. The Hanay brothers, posses the fury a combat sport athlete needs to advance. Without doubt 10 years from now on their consistency and dedication will pay its dividends. Good quality rolls and beautiful interior design. Worth a visit !
By far the best BJJ gym you can find in Turkiye. Highly informed, attentive instructors coaching with utmost professionalism. Warm and welcoming community. Hygienic and well-equipped gym.
One of the best Brazilian Jiu Jitsu academies in Istanbul. Owners/ coaches are very friendly and knowledgeable. No wonder they keep winning all the trophies 😃👏💪 but the most Important is that they know how to teach and pass the knowledge on. The gym is always clean and tidy, mats are of good quality too. Love to train there or visit for open mat where everyone is welcome.
State of the art gym. Very kind instructors. If you're looking for a place to get heelhooked, look no further!
I’m training at Submission Only with Yigit, Kaan , Okan and the team. The tuition is detailed and the trainers explain in detail every technique. The session starts off with a warm up run, different Jiu Jitsu warm up drills and then a specific drill such as open guard attack and defense.Then provisional rolling where you enhance your jiu Jitsu under the guidance of the trainers. Then some rolling. At the end of each class one is Saturated in perspiration. Great way to drop weight. The Submission Only team are friendly, helpful, know their jiu Jitsu and if you really want to learn about No Gi development, then Do Not Hesitate to train here, a great bunch of people who love Jiu Jitsu. I came from Australia.