Dünya çapında her yıl düzinelerce jiu-jitsu turnuvası düzenleniyor. Türkiye’de hızla gelişmekte olan spor, ADCC, AJP ve AİGA gibi organizasyonlara da ev sahipliği yapıyor. Hangi turnuvaların düzenlendiğini görebilmek için arama motorlarına “BJJ İstanbul” veya “Jiu Jitsu İstanbul” yazmanız yeterlidir. Bir önceki yazımızda Jiu-Jitsu’nun tarihçesine değinirken, bu yazımızda da sporun kurallarına bakalım. Her organizasyon kendi kurallarını belirleme özgürlüğüne sahipken, en çok tercih edilen üç farklı kural seti sırasıyla bunlardır: Uluslararası Brezilya Jiu-Jitsu Federasyonu (IBJJF), Abu Dhabi Combat Club (ADCC) ve Eddie Bravo Invitational (EBI) kuralları. IBJJF, adından da belli olduğu gibi Jiu-Jitsu’nun uluslararası federasyonudur ve düzenledikleri turnuvalar prestij açısından önemlidir. ADCC Jiu-Jitsu’nun olimpiyatları olarak kabul edilir ve büyük turnuvaları genelde yüksek tempolu geçer. EBI ise dünyada popüler olan nev-i şahsına münhasır bir organizasyon. Yazıya devam etmeden önce belirtmeliyim ki İstanbul’da jiu-jitsu turnuvalarının çoğunda IBJJF ve ADCC kuralları geçerli.
IBJJ, farklı kemer seviyelerine göre farklı maç süreleri uyguluyor:
Maçta submission gerçekleşmeyip iki müsabık sporcu puanda da berabere kalırsa, bu sefer avantaj puanları belirleyici olur. Maç sırasında sporcu rakibini bir submission pozisyonuna veya farklı bir pozisyona alıp onu orada tutamadığı takdirde, yani kontrolü kaybettiği durumda, hakem bu kez avantaj puanı verebilir. Guard’ı “neredeyse” geçmek, avantaj puanı kazandırır. Rakibi pes edecek noktaya getirip sonuca ulaşamamak da avantaj puanı kazandırabilir; keza rakibi neredeyse sweep edebilmek de aynı şekilde.
Kısacası bir atılımda bulunup pozisyonu koruyamadığınız takdirde maç puanı almazsınız ama avantaj puanı elde edebilirsiniz. Maç sonunda puanlar ve avantajlar yine eşitse ve hiçbir sporcu ceza puanı almadıysa, galibiyet kararı hakemin kanaatine bağlı olur.
Bazı hareketler ve submissionlar ya tamamen yasak ya da sadece belli kemer seviyelerine serbesttir. Bir sporcunun seviyesine göre yasak olan bir hareket yapması, ceza puanı almasıyla veya doğrudan diskalifiye olmasıyla sonuçlanır.
ADCC, IBJJF’in aksine turnuvaların önemine göre farklı maç süreleri uyguluyor. ADCC Dünya Şampiyonası müsabakaları, organizasyonun diğer turnuvalarındaki maçlarından daha uzun sürer. Kalifikasyon ve final müsabakalarında da farklı süreler uygulanır.
ADCC puan sistemi, IBJJF’ten farklı. ADCC maçlarının ilk yarısında puan uygulanmaz. Kimine göre bu, sporcunun ilk yarıda puan yerine submission’a veya stratejik pozisyonlara odaklanmasına olanak tanıyor.
ADCC ayrıca guard çekmek veya pasif davranmak gibi durumlarda da ceza puanı veriyor. Kısacası ADCC aktif olmanızı teşvik eder.
ADCC’de sadece submission’dan kaçmak için rakibi yere çarpmak serbest. Bunun dışındaki senaryolarda yasak. Spine locks da yasak.
ADCC kurallarını anlatan videoya buradan ulaşabilirsiniz: http://tinyurl.com/d9d95rve
EBI’da maçlar 10 dakika sürer. Puan sistemi yoktur. EBI, submission odaklı bir organizasyondur. Eğer rakiplerden biri 10 dakika içerisinde sonuca ulaşmazsa, uzatma turuna gidilir. Her uzatma turu iki setten oluşur, her set de iki dakika sürer. Maksimum 3 uzatma raunduna (6 set) gidilebilir. Uzatma kurallarına, puanlama sistemini anlatırken daha detaylı değineceğiz.
EBI turnuvalarında puan sistemi yoktur. Bu turnuvayı diğerlerinden ayıran özellik, 10 dakikalık maç süresince submission olmadığı takdirde uzatmalara gidiliyor olmasıdır. Uzatmalarda yazı tura atılır ve kazanan sporcu bu iki başlangıç pozisyonundan birini seçer: Spiderweb (ofansta bulunanın üstte bulunduğu armbar pozisyonu) veya iki hook da takılı vaziyette back control pozisyonu. Her iki pozisyonda da kural aynıdır: Ofansif pozisyonda olan submission yakalamaya çalışırken, defansta olan da submission pozisyonundan kaçmaya çalışır. Yazı turadan galip gelen ayrıca kimin ofansif pozisyonda başlayacağına karar verir. İlk setin ardından rakipler pozisyon değiştirip, ofansta olan defansa, defansta olan da ofansa geçip ikinci 2 dakikalık sette mücadele ederler.
Spine locks dışında tüm grappling hareketleri serbesttir.
EBI kurallarının videosu için: http://tinyurl.com/euuhka46
Yukarıda saydığımız üç genel kural setlerinin dışında bir tanesi daha var ki gerçek fanatiklerin, romantiklerin, jiu-jitsu püristlerinin, matların Vedat Milor’larının favorisidir. O da akademimizin ismine de ilham olan submission only’dir.
Bu müsabaka türünde puan ve süre sınırlaması yoktur. Adından da anlaşılacağı üzere maç, biri diğerini pes ettirene kadar devam eder.
Teknik, dayanıklılık ve gücü birleştiren ve submission’a odaklanan bu müsabaka türünün jiu-jitsu’nun en saf halini yansıttığına kuşku yok. Ancak tek handikapı izlenebilirliği. Zira bazı maçların iki saati aşabildiği olabiliyor, bu da ister istemez çoğu kişi için sıkıcı geliyor...
Kısaca bahsettiğimiz bu dört kural setleri sonucunda, müsabık sporcu katılacağı turnuvaya göre farklı oyun stratejileri geliştirir.
2021 yılının mayıs ayında Joe Rogan podcastine katılan John Danaher, sportif jiu-jitsu’nun “özünden uzaklaşmış olmasından” dem vuruyor. Turnuvalarda doğal olarak galibiyete odaklanıldığı için, sporcunun submission kovalamak yerine, puan toplamakla yetindiğinden yakınıyor.
ADCC ilk yarıda puanı kaldırarak, EBI da puan sistemini tamamen kaldırarak submission’ı teşvik etmeye çalışırken, jiu-jitsu’nun saf halini her zaman submission only müsabakası yansıtacaktır.
Elbette her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır ve her turnuva kendi içerisinde artısına ve eksisine sahiptir. Burada amacımız bir kuralı yerip diğerini yüceltmek değil, fakat farklı kural setlerini tanıtıp jiu-jitsu’yu nasıl etkilediğini üzerine kafa yormak.
Hala gelişmekte olan BJJ günümüzde yeni organizasyonların oluşmasıyla zenginleşirken, yeni kural setleri görmeye de hazır olmalıyız.
Jiu Jitsu salonumuzu ziyaret eden üyelerimizin bizimle paylaştığı görüşleri okuyun.
Having the experience of training at 5 different gyms in Istanbul. I'll rate submission only as the best option, the instructors are young but proficient. What makes the real difference amongst others in my opinion. Is that the guys here are genuinely passionate about the sport. The Hanay brothers, posses the fury a combat sport athlete needs to advance. Without doubt 10 years from now on their consistency and dedication will pay its dividends. Good quality rolls and beautiful interior design. Worth a visit !
By far the best BJJ gym you can find in Turkiye. Highly informed, attentive instructors coaching with utmost professionalism. Warm and welcoming community. Hygienic and well-equipped gym.
One of the best Brazilian Jiu Jitsu academies in Istanbul. Owners/ coaches are very friendly and knowledgeable. No wonder they keep winning all the trophies 😃👏💪 but the most Important is that they know how to teach and pass the knowledge on. The gym is always clean and tidy, mats are of good quality too. Love to train there or visit for open mat where everyone is welcome.
State of the art gym. Very kind instructors. If you're looking for a place to get heelhooked, look no further!
I’m training at Submission Only with Yigit, Kaan , Okan and the team. The tuition is detailed and the trainers explain in detail every technique. The session starts off with a warm up run, different Jiu Jitsu warm up drills and then a specific drill such as open guard attack and defense.Then provisional rolling where you enhance your jiu Jitsu under the guidance of the trainers. Then some rolling. At the end of each class one is Saturated in perspiration. Great way to drop weight. The Submission Only team are friendly, helpful, know their jiu Jitsu and if you really want to learn about No Gi development, then Do Not Hesitate to train here, a great bunch of people who love Jiu Jitsu. I came from Australia.